HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Weblog Ergotherapie

Bijzonder Kenmerk Ondernemen

bko230230

Onze HAN-opleiding Ergotherapie is de eerste zorgopleiding in Nederland die erkend is met het Bijzonder Kenmerk Ondernemen (BKO). We zijn trots op de kwaliteitserkenning, die afgegeven is door de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.
Lees verder op de website.

Leren in partnerschap (informatieavond LODW/DIE)

21 oktober 2016 door Mirjam Nijhuis

Vanwege de veranderingen in het onderwijs van LODW/DIE was er afgelopen donderdag een werkbijeenkomst voor docenten en het werkveld. Een impressie van deze inspirerende avond!

  Lees verder

Promotieonderzoek Ton Satink: ‘Zelfmanagement na een beroerte, een uitdagend proces!’

22 juni 2016 door Anoeska Nas

thumbnail

Ton Satink, promovendus aan het HAN-lectoraat Neurorevalidatie, heeft in zijn promotieonderzoek ‘What about self-management post-stroke? Challenges for stroke survivors, spouses and professionals’ meningen en ervaringen van mensen die getroffenen zijn door een beroerte, hun partners en professionals onderzocht. Hoe kijken zij aan tegen het verloop van zelfmanagement en revalidatie na een beroerte?

Zelfmanagement programma’s na een beroerte
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 45.000 mensen een beroerte, ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Het oppakken van het leven na een beroerte -een herseninfarct of hersenbloeding- is een complex en dynamisch leerproces dat veel mensen voor uitdagingen stelt.
Ton Satink heeft voor zijn promotieonderzoek meningen en ervaringen van de CVA-getroffenen, hun partners en professionals onderzocht. Op basis van deze inzichten volgen aanbevelingen voor de ontwikkeling van effectieve programma’s ter ondersteuning van zelfmanagement na een beroerte. Daarnaast worden de uitkomsten van het onderzoek ook in het curriculum van de bachelor en master geïntegreerd.
Fases van zelfmanagement na een beroerte
Het proces van zelfmanagement na een beroerte blijkt uit de volgende 3 fases te bestaan:
• Zelfmanagement van de gevolgen na een beroerte
• Zelfmanagement van dagelijkse activiteiten
• Zelfmanagement van een betekenisvol leven
Uit het onderzoek van Satink komt naar voren dat alle betrokkenen aangeven dat iemand met een beroerte zijn zelfmanagement het beste ontwikkelt tijdens het uitvoeren van activiteiten in de thuissituatie.
Naast het zelfmanagement van de patiënt, moet ook aandacht uitgaan naar het zelfmanagement van de partner, van beiden samen (co-management) en naar het familiemanagement.
Advies programma’s korte en langere termijn
De inzichten uit het onderzoek geven aanleiding om 2 verschillende programma’s voor ondersteuning van zelfmanagement na een beroerte te adviseren.
1. Voor de periode na ontslag gaat het om een programma met als doel het bevorderen van zelfmanagement van dagelijkse activiteiten.
2. Wanneer patiënten langere tijd thuis zijn, blijkt de behoefte uit te gaan naar programma’s met aandacht voor de werkelijke betekenis van het leven na een beroerte en de mogelijkheden die de patiënt daarin heeft.
Over Ton Satink en verdediging van zijn proefschrift
Ton Satink is ergotherapeut en Master of Science in Occupational Therapy. Het promotieonderzoek is uitgevoerd binnen het Lectoraat Neurorevalidatie en het Radboud Institute for Health Sciences, Faculteit der Medische Wetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen.
Ton Satink is werkzaam als hoofddocent bij de opleiding Ergotherapie en de Master Neurorevalidatie en als onderzoeker bij de HAN. Daarnaast is hij senior lecturer aan de European Masters of Science in Occupational Therapy. Hij zal zijn proefschrift verdedigen op:
• Woensdag 6 juli 2016 vanaf 12.30 uur
• Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit Nijmegen

Promotoren:
• Prof. dr. M.W.G. Nijhuis – van der Sanden, Radboudumc
• Prof. dr. S. Josephsson, Karolinska Institutet, Stockholm

Copromotoren:
• dr. E. Cup, hoofd afdeling Ergotherapie Radboudumc
• dr. B. de Swart, hoofddocent Radboudumc en HAN-lector Neurorevalidatie, Kenniscentrum Revalidatie, Arbeid, Sport

 

Succesvolle sponsor actie Nederlands powerchair hockeyteam (voorheen E-hockey)

13 juni 2016 door Anoeska Nas

Wij bedanken de Hoge School Arnhem & Nijmegen – Institudut Paramedische Studies, Roompot Vakanties Kamperland, VGZ Eindhoven, Keukenmontage Marvage uit Eersel, Van Ham Tenten en Podia BV uit Bladel, Hendriksfood uit Hapert, ATA Tech uit Eersel, de hockeykrant, Sint Maartenskli-niek Nijmegen, Management Drives, Keepersclinic Arnhem, April Ranshuijsen, Richard Gouds-waard, Ballast Nedam Bouw, Harrie Leenders haardkachels, Life Mobility Doetinchem, Lions Zuid Oost Veluwe, Laroc Financieel Advies de Mortel, CV Satisfactory Gemert, Cathry Strijbosch, Pim Boon, Stijn van Zon, Niek Zandbergen, Omroep Gelderland, CV de Drumknaauwers Gemert, Dennis Verbakel, Mr. Repro Gemert, No Limits Network, Nicole van Loy, Frank en Marielle Joosten, Henk en Lydia Boon, Marloes Boon, WCHG WCHG, Bob en Ina, Marja van der Wel, Hans van den Rijk, Jan Hellings, Ellen & Youri Lok, KNHB, Manon Santbergen, Bart en Mariska, Rein van Lankveld, Corrie van Breugel, Inge van Duijhoven, Nicole Tromp, Lisanne Broerse, Patrick Leenders, Edith Jean-Fulcrand, C. Muller, Peter en Jose Dhondt, Marco Binnekamp, Alfred van der Meulen, fam. van den Heuvel, Anneke, Marnix, Mark van Genechten, Ralf Bekers, Harm Bruininx, Mirjam, Peter, Anne-marie, Roan, Abel, Aschwin van Zon, Jenny Verbeek, familie Dohmen, Brechtje Philipsen, Paul Mosselman, David Harte, Lennert Coumans, Paul, restaurant de Meiboom, Marisca, Dineke van der Veer, Selma van Huijzen, Femke van Breugel, Swanette van der Vegt, Martijn Kalksma, Maria Raas-sens, Henri Martens, Antoine Sonneveld, Inge Briedé, Bianca Omvlee, collega van PGGM en alle anonieme sponsors voor hun bijdrage. We hebben genoeg geld bij elkaar om het EK te kunnen spelen. Hartelijk dank voor uw bijdrage!
Het EK komt er aan
Het EK nadert met rasse schreden. Nog ruim vijf weken te gaan en dan start op 11 juli het EK in de Rijp (onder de rook van Alkmaar). De Rijp? Ja, in de Rijp want de organisatie in Madrid heeft half februari de organisatie van het EK terug gegeven aan de Europese Bond die het op haar beurt zelf organiseert. De eerste dagen van het toernooi staan in het teken van trainingen en keuringen voordat op 14 juli de wedstrijden beginnen. Zodra het speelschema bekend is, laten we dat weten.
Poule indeling EK
Inmiddels heeft de IPCH (de Europese bond) de trekking verricht voor het EK. Titelhouder Neder-land zit in de poule met Duitsland, Spanje en Zwitserland. In de andere poule spelen België, Fin-land, Denemarken en Italië. Voor het eerst in vier jaar spelen we weer tegen Duitsland en dat be-looft een echte kraker te worden. En we maken in de poule kennis met Spanje, die voor het eerst deelnemen aan het EK.
EK selectie bekend
Op 17 april heeft bondscoach Paul Mennink de selectie bekend gemaakt. De selectie bestaat uit Kamal Tahtahi, Maud Reusken, Pascal Vredegoor (allen spelend bij De Pont Rotterdam), Dennis van den Boomen, Jules van der Heijden, Ilse van Kemenade, Cyrill Teeuwen (GP Bulls Eindhoven), Max Lambregts (Biso Breda), Rodi Feller (Upward Arnhem) en Minas Minasyan (Kampong Utrecht). Ten opzichte van het team dat in 2014 in München de wereldtitel bemachtigde zijn Cyrill Teeuwen en Max Lambregts nieuw in de selectie.
Keepersclinic hockeyclub Upward
Op 30 april organiseerde Paul Brink met medewerking van David Harte (Iers international en keeper van Kampong heren 1) en de keepers van Nederlands A en B een keepersclinic op Upward. De opbrengst van de clinic wordt jaarlijks gegeven aan een goed doel en dit jaar was dat het Neder-lands powerchair hockeyteam. Een van de vele hoogtepunten van de clinic was de demonstratie van Pascal Vredegoor, keeper van het Nederlands powerchair hockeyteam. De clinic werd afgeslo-ten met een persoonlijke kennismaking van alle keepers met een elektrische rolstoel, speciaal voor deze dag beschikbaar gesteld door Mobility Products.

Terugblik op de maand Mei door NOPFY

6 juni 2016 door Anoeska Nas

IMG-20160527-WA0023 IMG-20160527-WA0036 1 IMG-20160527-WA0033

De maand mei stond voor NOPFY in het teken van meerdaagse studie-inhoudelijke evenementen.
Buiten de jaarlijks terugkerende themaweek die vorige week plaats vond en in het teken stond van gedrag, was er nog een extra evenement. Op 10, 11 en 12 mei vond namelijk Paramedisch meets Paralympics plaats. Een driedaags evenement wat NOPFY in samenwerking met FSV Praktisch organiseerde. Paramedische studenten konden kennis maken met o.a. de topsport-wereld en aangepaste sport werd van verschillende kanten belicht. Zo kwam de Special Olympics aan bod, was er aandacht voor veel voorkomende ziektebeelden, verzorgde de WIG workshops en was ook mobilityproducts van de partij want hulpmiddelen konden natuurlijk niet ontbreken. Dit was zeker voor de ergotherapie studenten erg interessant. Buiten het opdoen van kennis was het namelijk ook mogelijk de spectaculaire hulp/vervoersmiddelen uit te proberen.
Zoals eerder verteld werd er tijdens dit evenement in de wereld van de topsport gedoken.
Robin Ammerlaan, rolstoeltennisser met gouden medailles op zijn naam, heeft ons geïnspireerd met zijn verhaal en vervolgens zelf aan het werk gezet met een ‘beachtennis’ spel.
De woensdag stond geheel in teken van het Nederlands E-hockey team, een team dat in 2014 de titel wereldkampioen op zijn naam heeft gezet.
De dag begon met een presentatie van de bondscoach en assistent bondscoach en al snel werd duidelijk dat E-hockey een zeer tactisch spel is. Daarna kregen de studenten de mogelijkheid om individueel of in tweetallen in gesprek te gaan met de spelers, coaches, verzorgers en ouders van dit ambitieuze team. Ook mochten de studenten zelf ervaren hoe het was om E-hockey te spelen!
Tot slot werd er een wedstrijd gespeeld door het nationaal team waarvan iedereen onder de indruk was.
Ben jij ook benieuwd naar deze sport? Van 11 t/m 17 juli vindt het EK plaats in De Rijp in Nederland met de thuisploeg als grote kanshebber! Voor meer informatie : http://powerchairhockey.org/

Tot slot nog wat informatie over het grootste landelijk sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Namelijk de Special Olypics. Deze vinden dit jaar plaats op 1,2 en 3 juli in Nijmegen. Voor je meer informatie: http://www.specialolympics.nl/nationale-spelen-2016

“Waar het hart van vol is…” inspiratiecollege ter ere van ingaan prepensioen Ellen Slootman

23 mei 2016 door Anoeska Nas

ellen

Na 13 jaren als docent gewerkt te hebben bij de opleiding Ergotherapie zal Ellen Slootman na dit studiejaar het onderwijs gedag zeggen en gaan genieten van haar welverdiende prepensioen. Op donderdag 12 mei gaf Ellen ter ere van haar afscheid een inspiratiecollege “waar het hart vol van is…”. Werken met hart en ziel daar gaat het over in dit inspiratiecollege. Ellen laat haar veelvuldig getoonde lievelingsmodel aan ons zien: Het hoofd-hart-handenmodel. Dit model laat zien waar het volgens Ellen allemaal omgaat. In de voorbereiding op het inspiratiecollege stuit Ellen op een nieuw model, de U-theorie beschreven door Otto Scharmer. “Precies het hoofd-hard-handen model maar dan prachtig onderbouwd. Het college is met recht een inspiratiecollege als Ellen na deze modellen ons meeneemt naar haar bronnen, bronnen die haar gevormd hebben. Er zijn vier bronnen: Vertrouwen, inspiratie, verdriet en verwondering!

Ellen bedankt voor jou inspiratie niet alleen vandaag maar van afgelopen jaren.
Niet getreurd, Ellen is er nog tot einde van dit studiejaar, dan neemt zij echt afscheid.