HAN

Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Als klein bedrijf je usability verbeteren? Begin met makkelijk denken!

20 juni 2011 door

Velen denken dat het verbeteren van de usabality van een website alleen is weggelegd voor grote bedrijven met veel kapitaal. Want ja er gaat veel tijd inzitten en er is dure apparatuur voor nodig (denk bijvoorbeeld aan eyetrackingmonitoren).Daar moet je sowieso een extern bureau voor inschakelen… Toch?  Onzin! Waar je als klein bedrijf mee moet beginnen is makkelijker te denken!

Gebruikersvriendelijkheid
Waar draait het bij usablity om ? Laten we eerst even naar de definitie kijken :  ’De mate van effectiviteit, efficiëntie en tevredenheid waarmee een specifieke gebruiker een product (website) gebruikt om een specifiek doel te bereiken.‘Usability is dus eigenlijk de gebruikersvriendelijkheid van een website.  En over de gebruikersvriendelijkheid van een website kun je de volgende vragen stellen :

• Kan de gebruiker vinden wat hij zoekt?
• Begrijpt hij de informatie?
• Kan hij benodigde functies gebruiken?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hoef je als klein bedrijf geen bureau in te schakelen of geavanceerde apparatuur te gebruiken. Benader gewoon enkele buitenstaanders en vraag hen om je website te gebruiken om bijvoorbeeld een product te bestellen of bepaalde informatie te zoeken. Analyseer vervolgens tegen welke knelpunten ze aanlopen en kijk hoe je dit kan verbeteren.

Analytics
Resultaten uit analytics  pakketten kunnen je ook een flinke stap op weg helpen bij het verbeteren van de usability. Zo kun je bijvoorbeeld inzichten krijgen in  hoeverre je website aansluit bij de verwachtingen van de bezoekers. Dit doe je door te kijken naar de top 10 landingspagina’s of top 10 zoekwoorden waarmee de bezoekers de website zijn binnengekomen. Vervolgens kan het weigeringspercentage per pagina gezien worden.

Tot slot
Zoals ik heb beschreven zijn er voor kleine bedrijven genoeg mogelijkheden om de usability te verbeteren, er moet gewoon niet te moeilijk gedacht worden.

Share
avatar

Artikel geschreven door .

Reacties

13 Reacties to “Als klein bedrijf je usability verbeteren? Begin met makkelijk denken!”

avatar Iris Janssen zegt:

Ik ben het met Nico eens dat bedrijven ook op een gemakkelijkere manier usability kunnen testen. “Hoe groter je een project maakt, hoe kleiner de kans op succes.” Lees hier meer over op mijn blog http://bit.ly/koR3ZP

Ik denk dat goede usability niet duur hoeft te zijn. Op mijn blog ga ik hier dieper op in:
http://wp.me/s1kRTR-68

avatar Seldem Yesil zegt:

Usability hoeft niet duur en eng. Zie mijn blog voor verdere onderbouwing: http://bit.ly/lKA8g9

Met usability moet je het soms gewoon wat kleiner zoeken en niet te moeilijk gaan denken.

http://bit.ly/j5CdGl

avatar Marvin zegt:

Usability hoeft niet duur te zijn. Zoals Nico al aangeeft zijn er verschillende methoden die kunnen bijdrage aan effectieve verbeteringen van corporate websites.

http://bit.ly/lzIMmm

Iedereen kan gemakkelijk aan de slag met usability. Door je in te leven in de gebruiker, het uitvoeren van kleine simpele tests en goede analyses kom je heel ver. Bekijk ook zeker het filmpje met daarin de presentatie van Steve Krug!

http://bit.ly/kpZgiM

Ik vind ook dat het voor veel bedrijven niet nodig is om een extern bureau in te schakelen. Wanneer een site zich aan een standaard indeling houdt en de site af en toe laat beoordelen door bijvoorbeeld een gebruiker of vriend dit vaak voldoende is.

Mijn artikel over usability kun je hier lezen:
http://bit.ly/ivxZF0

avatar Anita Razaac zegt:

Klein beginnen scheelt al een hele hoop.

zie mijn blog
http://wp.me/p1kRUK-i

avatar Ruben Rutjes zegt:

Tijdens de Minor Communicatie 2.0 hebben enkele studenten zelfs hun eigen usability test uitgevoerd. Het moet dus zeker mogelijk zijn voor kleinere bedrijven deze tests ook uit te voeren.
http://bit.ly/m7qXqe

avatar Rick Lamers zegt:

Ik heb net als Ruben zelf een usability test uitgevoerd voor het project van de minor Communicatie 2.0. Deze test was ook nog eens helemaal gratis! Kleine bedrijven moeten het dus ook kunnen.

http://wp.me/p1kRQO-21

avatar Stef van Lin zegt:

Mijn mening over usability verbetering is te vinden op mijn blog.
http://bit.ly/lJQW3W

avatar Desi Heijl zegt:

Usability verbeteren hoeft niet ingewikkeld en duur te zijn

http://desiheijl.wordpress.com/2011/05/12/usability-voor-iedereen/

Usability hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Het doen van kleine testjes waar je de rest van de organisatie in betrekt kan net zo effectief zijn. Op deze manier krijg je steeds meer feeling met usability.

http://tschurink.wordpress.com/2011/06/18/usability/

Reageer