HOE BEVORDER JE HET VEILIGHEIDSGEVOEL VAN INTENSIVE CARE PATIENTEN?

26 augustus 2013 door Mark van den Boogaard

In de verbetering van kwaliteit van zorg is patiëntveiligheid een cruciaal aspect. Patiëntveiligheid is omschreven als het ontbreken van onopzettelijk letsel (1). Helaas komt onopzettelijk letsel regelmatig voor en heeft dit een negatief effect op de uitkomst van patiënten (1). Wanneer patiëntenzorg complexer wordt neemt ook het risico op onopzettelijk letsel toe (1-3). Aangezien patiëntenzorg op de intensive care (IC) complexe zorg betekent, hebben patiënten op de IC een grotere kans op onopzettelijk letsel dan patiënten op algemene afdelingen (4-6). Een focus op patiënt veiligheid is daarom van vitaal belang op de IC.

Recente studies laten zien dat IC verpleegkundigen de grootste impact hebben op het creëren van een veilige omgeving door rekening te houden met de mening van de patiënt (7, 8). Daarnaast werden positieve ervaringen op de IC direct gerelateerd aan veilig voelen (9). Dat patiënten zich veilig voelen op de IC is van groot belang gedurende het herstel van hun kritieke ziekte (10). Bovendien kan het resulteren in angst en psychische nood wanneer patiënten zich niet veilig voelen op de IC patiënt (7, 11).

Om aan de veiligheidsbehoeften van IC patiënten te voldoen, hun herstel te stimuleren en psychische nood te voorkomen, is het belangrijk dat IC verpleegkundigen op de hoogte zijn van de factoren die ervaren veiligheid beïnvloeden. Omdat er geen synthese beschikbaar was van deze factoren is een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er vier overkoepelende thema’s zijn die de ervaren veiligheid van IC patiënten bevorderen, namelijk: verpleegkundige zorg, patiënten kwesties, familie en technologische ondersteuning. Verpleegkundige zorg werd het vaakst omschreven als belangrijke factor. Daarnaast bleken familieleden de link te zijn tussen intensive care patiënten en personeel.

Concluderend, IC verpleegkundigen kunnen de ervaren veiligheid van hun patiënten bevorderen door rekening te houden met de bevorderende factoren (zie review) en daarmee de kwaliteit van zorg op hun IC verbeteren.

Hoewel is aangetoond dat IC verpleegkundigen een grote rol hebben in de ervaren veiligheid van IC patiënten, zijn er geen studies gevonden die inzicht bieden in hoe IC verpleegkundigen zelf hun rol hierin zien. Daarom is er afgelopen voorjaar een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder IC verpleegkundigen om dit te onderzoeken. Benieuwd naar de uitkomsten? Houd dan de blog van het lectoraat Acute en Intensieve Zorg in de gaten!

Nieuwsgierig naar meer informatie over het systematisch literatuuronderzoek? Klik dan op de volgende link:

Annelies Wassenaar

Junior-onderzoeker

Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare)

Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen

Referenties:

1. Kohn, L., Corrigan, J., Donaldson, M.S., 2000. To Err is Human: Building A Safer Health System. National Academies Press, Washington, DC.
  2. Garrouste Orgeas, M., Timsit, J.F., Soufir, L., Tafflet, M., Adrie, C., Philippart, F., Zahar, J.R., Clec’h, C., Goldran-Toledano, D., Jamali, S., Dumenil, A.S., Azoulay, E., Carlet, J., Outcomerea Study, G., 2008. Impact of adverse events on outcomes in intensive care unit patients. Critical Care Medicine 36 (7) 2041–2047.
  3. Wagner, C., 2007. Onbedoelde Schade in Nederlandse Ziekenhuizen. EMGO Instituut and NIVEL, Amsterdam and Utrecht.
  4. Garrouste-Orgeas, M., Philippart, F., Bruel, C., Max, A., Lau, N., Misset, B., 2012. Overview of medical errors and adverse events. Annals of Intensive Care 2 (1) 2.
  5. Rothschild, J.M., Landrigan, C.P., Cronin, J.W., Kaushal, R., Lockley, S.W., Burdick, E., Stone, P.H., Lilly, C.M., Katz, J.T., Czeisler, C.A., Bates, D.W., 2005. The Critical Care Safety Study: The incidence and nature of adverse events and serious medical errors in intensive care. Critical Care Medicine 33 (8) 1694–1700.
  6. Stockwell, D.C., Slonim, A.D., 2006. Quality and safety in the intensive care unit. Journal of Intensive Care Medicine 21 (4) 199–210.
  7. Merilainen, M., Kyngas, H., Ala-Kokko, T., 2010. 24-hour intensive care: an observational study of an environment and events. Intensive and Critical Care Nursing 26 (5) 246–253.
  8. Sauls, J.L., Warise, L.F., 2010. Interventions for anxiety in the critically ill: a guide for nurses and families. Nursing Clinics of North America 45 (4) 555–567, vi.
  9. McKinley, S., Nagy, S., Stein-Parbury, J., Bramwell, M., Hudson, J., 2002. Vulnerability and security in seriously ill patients in intensive care. Intensive and Critical Care Nursing 18 (1) 27–36.
  10. Aro, I., Pietila, A.M., Vehvilainen-Julkunen, K., 2012. Needs of adult patients in intensive care units of Estonian hospitals: a questionnaire survey. Journal of Clinical Nursing 21 (13–14) 1847–1858.
  11. Hupcey, J.E., 2000. Feeling safe: the psychosocial needs of ICU patients. Journal of Nursing Scholarship 32 (4) 361–367.